29 april 2012

Andrahand

 Den här bloggen är ju tänkt att handla om att vara snäll mot miljön och djuren.. och jag har rätt länge förbjudit migsjälv att handla nyproducerade kläder. Gjorde det som ett nyårslöfte för ett par år sen, och eftersom det var så enkelt och roligt -OCH billigt - så har jag fortsatt med det.. (ok med NÅGRA få undantag på tre år..) Vet ni att tillverkningen av kläder är den industri som släpper ut absolut mest miljögifter! Bara i Sverige handlar vi kläder för 80 miljarder per år! Det är ca 20 kg/person/år! Och vi slänger 8 kg/person i soporna. Det är faktiskt rätt obehagligt  mycket! Och lyssna på det här: för att tillverka tre nya plagg går det åt ca 8000 liter vatten och 2,7 kg kemikalier! Dessutom utarmas åkrarna och klädpriserna dumpas pga den hårda konkurrensen och detta hotar såklart även människorna som arbetar under rätt dåliga förhållanden! (Källa Naturskyddsföreningen).

Dock finns det ett projekt som SIDA håller på med; och det är att försöka rena allt vatten efter textiltillverkning! Än så länge bara i labbet.. men snart kanske det blir verklighet! (Läs mer här: http://www.sida.se/Svenska/Nyhetsarkiv/2011/September-2011/Nytt-recept-trollar-bort-kladindustrins-farligaste-kemikalier-/).. Men medan vi väntar på det så vill jag slå ett slag för återanvändandet av kläder! Mitt bästa tips är Tradera -där kan du hitta nästan vad som helst - söker du på "Prickig kjol" får du just nu 51 träffar på olika plagg ute till försäljning! Men såklart finns det ju massor av second-hand-affärer därute. De bästa är Judiths Second Hand på Hornsgatan (dyra plagg) och Stadsmissionen  på Skånegatan (moderiktiga fynd). Kom gärna med fler tips!

Du kan även gå in och handla kläder och annat av mig på Tradera! Jag har massor av auktioner ute där jag säljer 40-50 och 60-tals prylar, men även nya saker.. http://www.tradera.com/finding.mvc/itemlisting?ftgnr=291827.



Second-handfynd
några saker jag säljer just nu på Tradera!


18 april 2012

Smoothies

Jag älskar smoothies, och gör en så gott som varje morgon. Det bästa är att ha frön i. Känns matigare och du får automatiskt i dig proteiner, vitaminer och omega3 (om du använder linfrön). Jag förvarar en blandning av pumpafrö och  linfrö i en sockerströare. Då går det superfort att hälla i dem i smoothisen. Eftersom det inte precis kryllar av veganska smoothierecept så kommer här ett. Den blev supergod och kändes väldigt nyttig. När min frukt börjar se sådär tråkig ut så brukar jag skala den, skära den i större bitar och frysa in. Perfekt till smoothie! Och du slipper slänga frukten. Det bästa är att man nu kan använda sina bananer istället för att hälften åker i soporna (som kanske var lika vanligt hemma hos dig som det var hos mig).

***

Mjölkfri kiwi-smoothie

1-2 port (beroende på glasets stl)


1 banan
1 kiwi
1 dl havtornsjuice
1 dl havremjölk
1-2 tsk fröblandning (tex pumpafrön och linfrön)
Mixa med tex en stavmixer. Häll upp i ett glas, servera med en kiwiskiva på kanten och ett sugrör. (På bilden har jag hällt upp den i en minikopp.)


17 april 2012

Det finaste som finns




Mitt internet har legat nere och sen har jag börjat fixa i trädgården, så det har inte blivit så mycket uppdateringar på sistone. Man blir verkligen helt uppslukad av att pyssla med trädgården. Just nu har jag främst försökt pyssla med gräsmattan och flyttat gräs från grusgången till gräsmattan vid sidan av huset.. det är roligt för man ser fort hur fint det blir. Alltså jag "recyclar" gräs som växer på "fel ställe" och planterar det på "rätt ställe". Smart tyckte jag eftersom jag inte behöver köpa några nya gräsfrön. Sen har jag även plockat in ett annat vårtecken: tussilago! Så nu känns det vårigt även inomhus.

Igår gjorde jag en kladdkaka -som var precis lika god idag. Kladdkakereceptet kommer från boken "Klart smart mat" (Ica Förlag) - Jag har ändrat lite i receptet -såklart, så att det blev ännu godare. Det här är den bästa kladdkakan jag vet, och kokboken är kanske den bästa kokboken jag vet - den passar för alla som är tex studenter och vill laga billig men enkel mat och var den första riktiga kokboken jag köpte.

I alla fall kan jag nu njuta av kanske det finaste som finns: kladdkaka med vaniljgrädde och små vårsolar (tussilago) vid bordet.

***


Kladdkaka



1 dl Milda Culinesse (eller smält 100 gram smör)
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Smöra och mjöla en form. Den bör vara max 20 cm i diameter. ( i deras recept står det 24 cm stor men då blir kakan jätteplatt!) Vispa ägg och socker vitt och lite fluffigt. Blanda mjöl, kakao vaniljsocker och salt i en annan skål, häll sedan i smöret och mjölblandningen i äggvispet. Rör om tills allt blandat sig. Smeten känns rätt tjock, häll smeten i formen och grädda i 15 min på 175 grader. (20 min står det i receptet, men om man vill ha den kladdig -och det vill man ju, så räcker 15 min). Vispa upp grädde med lite vaniljsocker och servera till. Självklart kan du lyxa till det och servera tex färska bär till.. men det får det bli till sommaren för min del då de kan vara närproducerade -kanske extremt närproducerade till och med.. :-) 

<3
ps. Burken med hunden på som matchar tallriken så fint är ett fynd från Östanå Färjeläges lumpbod och används till att förvara kaffe i. http://www.winterhagenantik.se/.






10 april 2012

Den glömda vårfrudagen!


Det var visst vårfrudagen, även kallad våffeldagen för några veckor sen. Jag missade helt att göra våfflor då. Precis som Fru Vår har missat att det ska vara vår.. Men så igår gjorde jag dem, våfflorna! Tänkte att det ju var lämpligt eftersom jag insåg att jag hade frysta bär och ägg över från påskpysslet.. Jag slog ihop några recept jag fann på nätet och utformade ett eget. Leila (http://www.leila.se/) säger att pannkakor blir frasigare om man har i lite kolsyrat vatten precis före gräddning så det beslöt jag att testa i våfflorna:

Våfflor med hemmagjord skogsbärssylt

10 st



2,5 dl mjölk
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
100 gr saltat smör
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl kolsyrat vatten

Gör såhär: Vispa ihop smeten, tillsätt vattnet sist, grädda med lite smör.

***


Hemmagjord skogsbärsssylt

(till ca 10 våfflor)

ca 3 msk syltsocker
ca 100 gram frysta blandade bär
ca 3 msk vatten

Koka ihop ingredienserna tills du tycker konsistensen är bra - tar max 10 min. (Tips: ha alltid syltsocker hemma!)



Servera våfflorna med vispad grädde som du smaksatt med vaniljsocker.  MUMS!
Ps. De blev jättefrasiga, så kanske det berodde på det kolsyrade vattnet..:-)

***


Påskpyssel i dagarna tre


Nu har jag påskpysslat i tre dagar.. och bjudit hela familjen på mat.  De vegetariska kikärtsbiffarna blir så goda att min sambo hann äta flera stycken innan middagen ens hann börja.. (jag kan även meddela att smeten är så god så att man gärna äter den direkt ur bunken!) :-)

Allt är ekologiskt utom currypastan och marsipanen. Obs! ekologisk  buljongtärning tycker jag att du ska börja använda för att slippa alla farliga glutamater. Jag kommer att tjata lite om glutamater i den här bloggen. Är du nyfiken på varför du inte ska äta det kan du läsa mer här: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm )

***

Vegetariska Kikärtsbiffar 

(om du vill ha dem veganska - se parenteserna)

12 st -ca 4 port



1 burk kikärtor
1 gul lök
2 morötter
1 msk tomatpuré
3 msk olivolja
3 msk tahini dvs sesampasta
0,5 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 tsk citronjuice
1 msk honung (eller sirap)
1 ägg (kan uteslutas)
2 brödskivor (kolla att brödet inte innehåller mjölk eller ägg)
0,5-1 tsk oregano
0,5-1 tsk spiskummin
1 liten knippa färsk persilja
1 tsk röd currypasta eller garam masala krydda
7 varv med svartpepparkvarnen
0,5 tsk salt
3 msk creme fraiche (eller sojagrädde)

Enklast är om du har en matberedare!
Gör såhär: skala löken och dela, skala morötterna dela i mindre bitar. Skölj kikärtorna och ta bort de som är mörka (de kan vara dåliga). Häll i alla övriga ingredienserna. Om brödet är fruset kan du fukta dem lite. Mixa allt tills du har en jämn smet. Klicka ut på en bakpappersklädd plåt med glasskopa. Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Obs! Efter ung halva tiden kan du ta ut dem och trycka till dem lite med fingrarna. De ser ungefär ut som bondkakor när de är färdiggräddade. :-) Njut dem med en sallad och gärna en potatisgratäng. Yam yam!


***



Potatisgratäng á la Anna

6 port



ca 20-25 st potatisar
1 gul lök 
8 cm purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 liten knippe persilja
0,5 tsk citron
1 krm vitpeppar
8 varv m svartpepparkvarnen
1-1,5 msk salt (jag vet det låter mycket men efter 1 msk salt i var vi ändå tvungna att salta efteråt, men välj efter eget tycke)
1 tsk oregano
1 msk olivolja
2 msk sweet chili sås
4 dl creme fraiche -valfri fetthalt (kan ersättas med sojagrädde eller havregrädde)
2 dl grädde - valfri fetthalt (kan såklart ersättas med sojagrädde)
Ev. lite riven parmesan
Några klickar smör (eller mjölkfritt margarin)

Gör såhär: skala all potatis. (Puh!) Skär den i tunna skivor. (Eller använd en mandolin). Lägg den skivade potatisen i en skål så länge. Finhacka lök och purjo. Lägg löken i en annan skål. Rör ner creme fraiche och grädde tillsammans med alla kryddor i lökblandningen. Lägg ut ett lager potatis i en gratängform, häll över creme fraiche/lök-blandningen över potatisen. Varva potatis och blandning. Ovanpå kan du strö lite riven parmesanost och klicka ut små smörklickar. Det blir superfint.

Det här är mitt bästa recept på potatisgratäng. Det blir salt som uppvägs av lite sött och surt - detta plockar fram potatisens egenskaper jättefint! Grädda i mitten av ugnen på 200 gr i ca en timme (kolla efter 45 min hur länge till som behövs).


***


Sallad med rostade frön

ca 4 port


1 liten påse blandsallad (gärna med spenat och ruccola)
1/2 gul eller röd paprika
1 stor morot
1/2 rödlök
1-2 msk rostade sesam -och - pumpafrön (tex Renée Voltaires "salig blandning", eller gör själv)
1-2 msk olivolja
några droppar balsamvinäger
salt & peppar

Gör såhär: Finstrimla paprika och rödlök, skölj salladen, riv moroten på grövsta. Strö över frön, salta peppra och häll över olivolja o balsamvinäger. Rör om salladen och servera direkt. Passar väldigt fint till potatisgratäng eftersom det är lite beska i spenatblad och ruccola.

***


Påsktårta

10-12 bitar



Grunderna till receptet fann jag i senaste cooptidningen. Ett supersmidigt recept som var väldigt simpelt. Man skulle inte ens ha smör i tårtbotten! Och den blev väldigt saftig och god ändå! Jag sparade lite av ingredienserna och gjorde några mini cupcakes också (så att de blev som miniminitårtor). Mini-cupcakesen spritsade jag sen med saffransgrädde.



(1.) Botten gjorde jag såhär:

(2.) Vaniljsåsen gjorde jag ännu enklare än det som stod i coopreceptet:
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 äggula
0,5-1 msk potatismjöl
0,5 dl socker
Blanda alla ingredienser till vaniljsåsen och ta av plattan så fort det börjar koka. Vispa ordentligt. Spä ev med vatten om den blir för tjock.

(3). Mango-banangrädde (för att de som skulle få äta tårtan älskar banan i tårtor!)
1 påse smoothiemix (det är en blandning med mango, papaya, ananas och banan, ca 100 gr)
1 banan
0,5 tsk citron
2 msk strösocker eller honung
2 dl vispgrädde
Vispa grädden. Mixa frukten med socker och citron -vänd ner i grädden.

ca 6 msk hallonsylt
1 dl saft (tag vilken saft du har hemma, jag hade päronsaft, det funkade jättebra)
1 marsipanlock
Godisägg, hjärtströssel & färgat socker samt smält sockerdekor

Gör tårtan såhär: Dela kakan i tre delar. Bred ett lager hallonsylt på botten. Sen på med vaniljkrämen. Sen nästa tårtbotten, därefter ett lager vaniljkräm igen och därefter mangogrädden, sen på med sista tårtbotten och häll över saften över kakan. Ta den sista mangogrädden och lägg därefter på ett marsipanlock (jag köpte färdigt lock i mataffären). Sen pyntade jag tårtan med smält socker som jag la i formen av ett fågelbo, godisägg och färgat socker samt hjärtströssel.


***


Marsipanägg

1 bit marsipan
någon msk grädde
några hackade mandlar
några droppar karamellfärg
vit choklad
lite mjöl

(mängden beror helt på hur många ägg du vill göra)

Mixa marsipan och grädde, häll i lite hackad mandel och karamellfärg. Rulla till ägg. Lägg dem på en liten bricka eller fat med smörpapper. Smält den vita chokladen över vattenbad. Droppa en droppe vatten i chokladen, detta gör att den klumpar sig och går inte att smälta igen, sikta över lite mjöl. Knåda samman chokladen till en massa. Detta gör att det är mkt enklare att forma den som du vill. Ta en sked av massan och tryck ut i handen. Lägg marsipanägget i massan och rulla massan runt till du nu har ett vitt ägg. Rulla sen ägget i färgat socker. Efter en stund stelnar ändå chokladen och ägget blir hårt, men jättefint när du sen äter det och finner att det har en annan färg inuti. :-)



***



Återanvända påskägg



1 påskägg
1 servett eller 1 silkespapper i fina färger
Fjädrar, band, kycklingar etc.
(ev. lim)

Om du har gamla påskägg som ligger är det troligt att de har ett rätt töntigt mönster på sig med kycklingar, tuppar och harar. Jag gjorde dem lite personligare genom att trycka fast en halv grön servett på bottendelen av ägget och ett rosa silkespapper på överdelen. Det går alltså precis lika bra med en servett som med silkespapper. Du behöver inte ens lim! Du viker bara in överflödet papper inuti, sen fyller du med godis och pressar ihop över och underdel och det sitter som ett smäck. Om du har dem dubbla så ser man inte igenom mönstret under. Sen är det bara att fritt dekorera dem med vad du vill. Jag hade hjärtband och fjädrar. Fjädrarna fäste jag med en droppe lim.


 Glad påsk!

***








4 april 2012

Midnattsmiddag


Vi kom hem lite sent igår och ingen av oss hade ätit riktig middag. Så jag improviserade ihop en räkcoctail med det vi hade hemma. Jag gör en liknande ibland till förrätt när jag har middagsbjudning men brukar använda mig av lite andra ingredienser då, dessa finns med inom parentes i receptet. Det här är verkligen en enkel och väldigt god förrätt/nattamat/lyxlunch! Vi drack självklart öl till detta.



Shrimp-Coctail Goodnight

2 personer


1 näve räkor (jag tog frysta, men färska går såklart ännu bättre!)
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil (men ännu hellre creme fraiche!)
ca 5 cm finhackad purjolök (men gärna en halv rödlök om du har!)
1 krm sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 krm ekologisk grillkrydda (dvs uan glutamater)
0,5 tsk citronjuice
1 tsk sweet chili sås
salt & vitpeppar efter smak
ca 0,5 tsk persilja (jag har alltid färsk eller fryst. Torkad persilja kan du faktiskt sluta med tycker jag..)

(Om jag hade haft detta hemma hade jag haft i det med, det blir supergott:
1 stjälk finhackad selleri
1 halvt finhackat rött äpple
2 krm dill)

klyftad tomat
gurka i stavar
lite salladsblad
oliver uppträdda på tandpetare
1 tunnbröd (eller två brödskivor av annat slag) som du steker på lite på båda sidor

Tina och skala räkorna. Finhacka de grönsaker som ska hackas. Rör ihop alla ingredienser. Klicka upp i coctailglas. Lägg på tomat, gurka, sallad och oliver. Stek på brödet och bryt det eller skär det i stavar och stick ner i glaset. Mums!


***





2 april 2012

Ångestfyllda nätter och moussefyllda tårtor



Jag testbakade först en tårta vars innehåll skulle bestå av en chokladbotten, och två olika sorters mousse .. den tårtan blev jag så missnöjd med att jag slängde den på en gång! :-(
Jag hade gjort en blåbärsmousse som det stod i receptet, men blev inte alls nöjd med den. Sen insåg jag att jag egentligen starkt ogillar att följa recept. Det känns väldigt okreativt för min del.. Men när jag prövade att utesluta gelatinet i den vita chokladmoussen - eftersom jag ville ha den vegetarisk -kom jag att tänka på vad Cake Boss sagt:  "matlagning är konst, bakning är kemi". Behöver jag nämna att den andra moussen blev alldeles för lös.. (kolla in lite Cake Boss här: http://tlc.howstuffworks.com/tv/cake-boss).
Det jag brukar göra när jag lagar mat är att läsa recept och sen utgå från dem..men det funkar tyvärr inte att göra så i bakning. Man kan alltså inte bara utesluta vissa ingredienser.

Så jag beslöt mig att köra för helt egen maskin. Dvs slopa receptet helt och skapa mina egna. Well, efter tre dagars kämpande och två nätter av ångest lyckades jag tillslut presenterade fyra tårtor på kalaset som jag såhär i efterhand blev väldigt nöjd med eftersom de smakade fantastiskt! Jag återanvände de lite halvlyckade chokladbottnarna och körde dem i en mixer med digestivekex. De blev mjuka och supergoda med digestivekexens hjälp. Så detta är alltså en smidig botten att göra om du har några chokladkakor/muffins över i frysen. Om du vill kan du även göra tårtbottnen från grunden. Nedan följer recepten.





Detta lärde jag mig 

(och som du oxå kan ta lärdom av så slipper du göra samma misstag som jag!) :-)

* Du kan inte utgå från ett recept och "freestyla" hursomhelst. Bakning är kemi. Ingredienserna finns i receptet av en anledning.
* Om du inte har bakat en tårta förut och du har en deadline, provbaka gärna en vecka innan så slipper du stressen om det skulle gå dåligt..och kan i lugn och ro pröva ett annat recept eller öva upp dig genom att provbaka tårtan flera gånger..
* Grädde som är vispad för hårt blir klumpig om du rör i smält choklad. Det verkar som att detsamma gäller äggvita..men det har jag eg inga bevis för.
* Grädde skär sig om om du rör i smält choklad som inte hunnit svalna ordentligt först!
* Var noggrann med att ta bort smörpapperet på alla lagren innan du slår ihop delar till en tårta..
* mousse tycks behöva nåt slags gelatin i sig för att verkligen hålla konsistensen. Det finns ett gelatin som heter agar-agar och är vegetariskt. Dvs det är eg inte gelatin utan gjort av alger istället för djurdelar, men gelésocker ska jag använda nästa gång som verkar supersmidigt!
Läs här: http://sotasaker.com/lingonmousse/
* Ska du göra flera tårtor vispa bara ingredienser till en tårta i taget -utifall något går fel behöver du således inte slänga hela satsen.
* Var jätteförsiktig med att inte få in någon droppe vatten när du smälter vit choklad. Den blir grynig och går inte att använda! Grädde skyr oxå vattendroppar för att kunna vispas.
* Använd inte stora blåbär för annat än dekor! De smakar ingenting i tex i en blåbärsmousse.

***

Hallon & chokladmoussetårta med marängtäcke



Alla ingredienserna är ekologiska utom digestivekexen, bakpulvret och kesellan! Var noga med att den vita chokladen, vaniljen och kakaon är rättvisemärkta!

LAGER 1 - BOTTEN: Digestivechokladkaka


7 digestivekex
1 chokladkaka som du har i frysen, eller tre-fyra chokladmuffins
3 msk saltat smör
lite mjölk för spädning
mixa allt i en mixer. Tryck ut i en form på ca 20 cm. Jag lade i smörpapper som jag hade klippt ut i samma storlek som botten på formen. Grädda i ugnen 20 min i 175 gr.

(Har du inte frysta muffins eller chokladkaka kan du såklart göra den från grunden, gör då såhär:
2,5 dl socker
0,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
150 g saltat smör (eller osaltat men tillsätt i så fall 0,5 tsk salt)
2 ägg
7 digestivekex
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla formen. Mixa ihop alla ingredienser. Grädda som ovan.)

***


LAGER 2: Vit chokladsås



1 äggula
4 msk florsocker
1,5 tsk potatismjöl
0,5 burk vaniljkesella
2 dl vispgrädde
1 vit chokladkaka (150g)
Börja med att vispa grädden men ställ den åt sidan så länge. Smält den vita chokladen i kesellan på låg värme och vispa hela tiden så att chokladen inte bränns. Knäck i äggulan och tillsätt florsockret, fortsätt sen vispa ner potatismjölet och höj värmen lite, men sänk värmen direkt det börjar tjockna, och ta sen av kastrullen direkt då det börjar bubbla. När krämen svalnat blandar du ner den i den vispade grädden. Obs! vänta verkligen tills den svalnat annars skär sig grädden! Spar lite sås att spritsa med sen. Bred ut på tårtbottnen.

***


LAGER 3: Linnéas chokladmousse (världens enklaste)



4 dl vispgrädde
kakao efter behov
florsocker efter önskad sötma

(obs måtten till moussen kommer att uppdateras när jag är mer säker)

Vispa ner kakao och florsocker i grädden, men ta lite i taget. Det tjocknar efter en stund. När det är tjockt som en mousse är det klart. Den här moussen brukade vi servera på caféet jag hade förut och den blev väldigt populär pga sin mycket kraftiga chokladsmak. Om du vill ha den fluffigare och mindre kraftig chokladsmak kan du vispa grädden innan och behöver då inte ha i lika mycket kakao. Spar lite mousse att spritsa med senare. Bred ut moussen på den vita chokladsåsen.

***


LAGER 4: Hallonmousse

1 burk hallonkesella
2 msk hallonsylt
2,5 dl grädde
0,5 tsk citronjuice
1 tsk vaniljsocker
4 msk florsocker
ca 1 tsk agar-agarpulver

Vispa grädden vid sidan av. Vispa ihop övriga ingredienser. Agar-agarpulver måste värmas till ca 40 grader för att det ska tjockna, så värm smeten på plattan utan att bränna den. Låt den svalna ordentligt! Vänd sist av allt ner den vispade grädden. Bred ut hallonmoussen på den mörka chokladmoussen.

***


LAGER 5: Maräng

1,5 dl strösocker
3 äggvitor

Dela alltså gulor och vitor. (Frys in gulorna eller använd dem till den vita chokladsåsen). Vispa äggvitorna till hårt skum, det tar ca 6 min. Häll i sockret lite i taget under tiden. Klipp ut smörpappersrundlar, några cm mindre än din kakform du använde till tårtan. Bred ut marängsmeten på smörpapperet och gör den lite "toppig", det ser snyggt ut när du sen lägger upp den. (Observera att de flyter ut något så gör dem verkligen inte för stora för då blir de större än tårtan och det blir inte så fint.) Grädda i ugnen ca 1,5h på 150 grader. Ta ut dem när de har fått svag färg. Gräddar du flera åt gången kom ihåg att byt plats på marängerna några gånger under tiden.Vänta tills marängen helt svalnat och vänd den jätteförsiktigt och dra av smörpapperet. Lägg marängen på tårtorna. Du måste nu snabbt kyla tårtan, eller frysa in den om du vill det.


***

DEKOR PÅ TÅRTAN

Chokladdoppade jordgubbar

vit choklad
mörk choklad
jordgubbar
träspett

Stick in spetten en bit i jordgubbarna. Smält chokladen i olika skålar i vattenbad. Doppa ena sidan i vit choklad. Låt torka. Doppa sedan andra sidan i mörk choklad. Ringla därefter den mörka chokladen tvärs över gubbarna på den vita chokladen med en liten sked. Du kan göra ungefär såhär: http://www.youtube.com/watch?v=LrLni1IUHxo&feature=related. Men det är smart att ha gubbarna på spett medan du gör det så slipper du den fula kanten som blir när du lägger dem på en plåt. Spara några gubbar och dela dem mitt itu.



***


Smält sockerdekor

2-3 dl socker

smält sockret på medelhög värme. Medan det är flytande ta en slev och ringla ut sockret i gallermönster på en smörpapperklädd plåt. Obs! Var superförsiktig, det är jättehett! Även plåten blir het under så om din bänk är känslig måste du ha underlägg under plåten. Gör flera små gallerdekorationer. Ca tre per tårta behövs. Låt svalna. Förvara dem i rumstemperatur, gärna i en burk med lock. Man kan tydligen även ha i vatten i sockret (men det hade inte jag). Gör ungefär såhär: http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=fvwp&v=k5wQhJIHaCk

***

Rosa kokos

1/2 påse kokos
några droppar röd karamellfärg
Lägg kokosen i en påse och skaka.


Hjärt-strössel
Mynta

Spritsa den vita moussen runt tårtan och bred sedan ut den med en smörkniv så att den täcker alla skavanker och får marängen att gå ihop snyggt med resten av tårtan. Häll kokosen med en tesked runt hela tårtan. Tryck fast den lite med fingrarna om det behövs. Blås av överflödet. Häll på lite hjärtströssel. Lägg på jordgubbarna mot mitten av tårtan, varva de chokladdoppade med halverade jordgubbar. Stick ner den smälta sockerdekoren i mitten av tårtan -luta dem lite mot varandra. Stick in myntakvistar där det passar. Spritsa lite mörk chokladmousse längst ner på tårtan. Sätt dit några strösselhjärtan om du vill. Klart! Puh!

Självklart kan du använda dig av vad du själv vill dekorera med. Mina tårtor såg lite olika ut eftersom jag testade mig fram vad som blev snyggast. (Jag prövade även att dela de chokladdoppade jordgubbarna, men det blev inte så bra eftersom chokladen lossnade, så du kan lika gärna strunta i att doppa dem, men det är snyggt att varva hela gubbar med halverade).

Lycka till! <3